Ceskoslovenský Vlcak (Tjechoslowaakse Wolfhond) :


Groep 1:

Ras: Tjechoslowaakse Wolfhond
Andere naam: Ceskoslovensky Vlcak
Oorsprong: Voormalige Tsjechoslowaakse Republiek
Gehouden als: Gezelschapshond
Grootte: Reuen min. 65 cm en teven min. 60 cm
Gewicht: Reuen min. 26 kg en teven min.20 kg
Kleur: Wolfgrijs
Vachtsoort: Rechte dichte bovenvacht met dikke ondervacht
Gem. Leeftijd: 12-18 Jaar

 

Geschiedenis van het ras:

De poging om een wolf met een Duitse Herder te kruisen werd al sinds 1955 voorbereid. De eerste worp vond plaats op 26 mei 1958 in de kennel z Pohranicni straze in Libìjovice. Bij de kruisingen werden de anatomische en fysiologische verschillen met hun ouders goed onderzocht, evenals de aanleg om afgericht te worden, hun activiteit en uithoudingsvermogen. Gekozen kruisingen werden weer gekruist met niet-verwante Duitse Herders.

Er kwamen eerste resultaten beschikbaar en die werden ook door de deskundigen van de grensbewaking en van de Tsjechoslowaakse Academie der Wetenschappen gepubliceerd. (Over de kruisingen van de Canadese wolvin van de heer L. Saarloos uit Nederland wist men in Tsjechoslowakije toen nog niets). Er doken echter twee vragen op: wanneer eindigt de regeneratie van een Duitse Herder door een wolf en wanneer begint het fokken van een nieuw ras?

In de jaren 1964-1965 werden de eerste resultaten gepubliceerd, en ondanks de bijna hysterische reactie van sommige fokkers van Duitse Herders, bestond toen ook al het idee om een nieuw ras te fokken.

De eerste versie van de rasstandaard werd in 1966 door Ing. K. Hartl geschreven. Op dat moment waren al vier generaties van kruisingen uit de eerste lijn in leven, gesticht door de wolvin Brita en de Duitse Herder Cézar Bøezový Háj. Ook leefden er twee generaties uit de tweede lijn van dezelfde wolvin en de Duitse Herder Kurt Václavka. De toen bestaande organisaties Svazarm en het Tsjechoslowaakse Verbond van Fokkers van kleine dieren (CsschDZ) weigerden deze echter in het stamboek te registreren. De reden hiervoor was het kleine aantal.

De volgende kruising vond plaats in het jaar 1968 in de kennel in Býchory. Het betrof de wolf Argo en de teef Asta, een Duitse Herder, een politiehond. In dezelfde kennel werd ook de tweede generatie van deze lijn grootgebracht. De tussenkruisingen kregen het merk CV = Ceskoslovenský Vlèák = Tsjechoslowaakse Wolfhond. In dat jaar kregen ze echter geen toestemming om in het stamboek geregistreerd te worden, hoewel er bij particuliere houders al 56 kruisingen leefden en bij de gewapende organisaties al meer dan 100. Het volgende verzoek werd in 1976 geweigerd.

In de jaren zeventig werd de fokkerij voortgezet voornamelijk door de militaire instanties in de buurt van Malacky. Deze dienst behoorde tot de Bratislava - brigade van de kennel z Pohranicni straze. Daar werd de populatie verrijkt met een derde wolf: Sarik. In het jaar 1974 werd hij gekoppeld aan de gekruiste vrouwtjes van de derde generatie, Xela z Pohranicni straze en de teef CV (Tsjechoslowaakse Wolfhond) Urta z Pohranicni straze. De heer Frantisek Rosík verbleef toen als officier in Slowakije en hij heeft samen met de heer Ing. Karel Hartl lang gewerkt aan de realisatie van het programma, hij behoorde tot de initiatiefnemers en verdedigers van het fokken van een nieuw ras. De heer Rosík is tot de dag van vandaag erevoorzitter van de Club van Fokkers van de Tsjechoslowaakse Wolfhond in Slowakije.

Pas na lang onderhandelen stemde de Tsjechische Bond van Fokkers toe met het oprichten van de club van fokkers van dit ras en met de inschrijving van de fokkerij in het stamboek. De particuliere teelt werd inderdaad hervat dankzij de nakomelingen van naar Slowakije verplaatste honden.

 

 

Karakter / Gedrag :

Voor een tsjechoslowaakse wolfhond op te voeden heb je veel ervaring nodig aangezien deze als pup heel druk zijn, de neiging hebben om hun baas als gelijke te zien en ze nogal schuchter van aard zijn. Ze hebben een vaste hand nodig en een consequente aanpak. Je moet ze heel goed socialiseren.

Officieel is de Tsjechoslowaakse wolfhond een werkhond. Het zijn geen "uitstekende werkers" als je ze vergelijkt met andere rassen zoals bijvoorbeeld een Mechelse herder. Een wolfhond kan wel werken en zelfs werkexamens halen als je hem goed traint. Het is belangrijk om creatief te zijn en hem te blijven motiveren om dingen te doen.

Het trainen van een wolfhond moet een spel blijven. Wanneer hij onder druk of dwang gezet word gaat hij al snel weigeren. Ook het b.v. tien keer achter elkaar herhalen van een oefening heeft een negatief effect. De hond raakt namelijk snel verveeld en zal de commando’s niet meer opvolgen. Veel trainers zijn dan ook van mening dat Tsjechen niet te trainen zijn. Niets is echter minder waar. Wanneer je kort traint en oefeningen die goed uitgevoerd zijn niet eindeloos herhaalt, zal al snel een zeer positief resultaat te zien zijn. Uiteraard is het net zoals bij andere rassen ontzettend belangrijk om heel veel te belonen en ervoor te zorgen dat het in de ogen van de hond altijd een spelletje blijft.

Een Tsjechoslowaakse wolfhond heeft een enorm uithoudingsvermogen. Ze lopen gemakkelijk 20 km naast de fiets met een gemiddelde snelheid van 12 tot 14 km per uur! Ook met ander tijdverdrijf zoals samen kamperen, bergtochten maken, zwemmen, of zelfs steden bezoeken doe je een Tsjechoslowaakse wolfhond een groot plezier. Als hij maar veel samen met je kan ondernemen en beleven, is hij een tevreden hond. Wanneer een Tsjechoslowaakse wolfhond niet genoeg beweging en/of afleiding krijgt zal hij zich vervelen en zal hij snel "op domme gedachten komen" en zelf "iets leuks" zal gaan verzinnen : een hek van 2 meter hoog houd hem niet tegen als hij erover wilt. De Tsjechoslowaakse wolfhond vindhet erg leuk om dingen te ondernemen, te zien, te doen en te beleven. Daarom zullen ze als je weg bent, ook graag zelf wat willen gaan ondernemen. Door hun intelligentie zijn het ook super uitbrekers!

Temperamentvol, zeer actief, levendig, groot uithoudingsvermogen, zachtmoedig met snelle reacties. Achterdochtig, maar valt niet zonder reden aan. Zeer trouw aan zijn baas. Hij kan voor vele doeleinden ingezet worden en is bestand tegen allerlei weersomstandigheden. Een Tsjechoslowaakse wolfhond heeft een autoritaire, consequente en geduldige opvoeding nodig en zal daardoor een lieve en aanhankelijke hond worden.

Een Tsjechoslowaakse wolfhond is een prachtig dier om te hebben, zowel qua uiterlijk als karakter. Dit soort wolfhond is niet geschikt voor iedereen.

Als wolfhond eigenaar krijg je ook te maken met een aantal zaken waar je bij andere hondenrassen geen of minder rekening mee hoeft te houden. Daarom is een Tsjechoslowaakse Wolfhond ook niet een ras dat voor iedereen even geschikt is.

Is dit ras voor u ? stel u de juiste vragen :


Als huisvesting is een goede afsluting rond de tuin nodig. Indien mogelijk met een hoogte van 2 meter. Sommige honden springen met gemak over 2 meter, anderen gaan nog niet over een afsluiting van 1,20 meter. Bent u daar klaar voor ?

Het is geen hond voor beginners, heeft u door eerdere honden genoeg ervaring om een Tsjechoslowaakse wolfhond eigenaar te kunnen zijn?

Iedere pup vertoont een periode sloopgedrag, maar wolfhonden pups hebben vaak ongebreideld sloop gedrag! Naar mate zij ouder worden neemt dit gelukkig weer wat af. Alhoewel er diverse wolfhonden zijn die tot op oudere leeftijd blijven slopen als zij alleen gelaten worden. Daarom is het wel noodzakelijk om een bench of een kenneltje te hebben, waar je een Tsjechoslowaakse wolfhond in kunt zetten als men weggaat en niet op hem kan letten. Heeft u genoeg moed, energie en tijd om een jonge pup te socialiseren, op te voeden en te trainen?

Heeft u genoeg tijd om te delen met een hond die een heleboel tijd, affectie, aansturing en aandacht nodig heeft?

Heeft u energie, mogelijkheden en zin om veel van u tijd samen met een Tsjechoslowaakse wolfhond dingen te doen?

Mocht u toch interesse hebben in een pup kunt u altijd geheel vrijblijvend contact met mij opnemen